x
  • Pradžia
  • >
  • Bendruomenių inicijuota vietos plėtra – Audriaus Bružo akimis

Bendruomenių inicijuota vietos plėtra – Audriaus Bružo akimis

2018 lapkričio 22 d.

Naujienų portalas www.15min.lt kartu su Vidaus reikalų ministerija tęsia projektą „Gyvi regionai“, kuriame pasakojama apie gyvenimą Lietuvos regionuose, pristatomi miestų vietos veiklos grupių įgyvendinami vietos plėtros projektai.

Miestų bendruomenių inicijuotus vietos plėtros projektus naujienų portale pristato ne tik žurnalistai, bet ir aktorius Audrius Bružas.
Prienų futbolo klube, kuris vykdo projektą siekiantį į futbolo treniruotes prisikviesti ir paauglius iš sudėtingesnių šeimų, Andrius jau išmėgino jėgas. Jis patyrė, jog sportuodami paaugliai turi galimybę socializuotis, pamato kitokio gyvenimo perspektyvą, yra skatinami atsisakyti žalingų įpročių, o treneriai tampa autoritetais, su kuriais užmezgamas tvirtas ir šiltas ryšys. Toks turiningas ir aktyvus laisvalaikis formuoja tvirtesnį paauglių charakterį, kuris padės ir studijuojant, ir ieškant darbo (reportažas – čia).
Jonavoje veikiančiame neįgaliųjų veiklos centre, kuriame neįgalieji gali užsiimti pačiomis įvairiausiomis veiklomis – nuo mezgimo ar dėlionių dėliojimo iki sporto, Andrius ne tik rado bendravimo tarp sveikųjų ir neįgaliųjų „auksinį raktelį“, bet ir sužinojo, kad centras pradėjo projektą, kurio metu neįgalieji mokomi atpažinti ir valdyti kylančias emocijas. Būtent tai yra vienas iš veiksnių, lemiančių bendravimo sėkmę ir integraciją į visuomenę (reportažas – čia).
Į Visaginą užsukęs aktorius Audrius Bružas aptiko universitetą, kuriame veikia net aštuoni fakultetai, kuriuose vokiečių ir anglų kalbas, siuvimo, dizaino, dailės, šokio teatro meną studijuoja bemaž 200 visaginiečių. Andrius išsiaiškino, jog Visagino trečiojo amžiaus universitetas ėmėsi įgyvendinti projektą, kuriuo norima padėti vyresnio amžiaus Visagino moterims pramokti lietuvių kalbos. Projekto dalyvės 3 mėnesius individualiai bendrauja su puikiai lietuviškai kalbančiu savanoriu ir taip, žingsnis po žingsnio, įtvirtina lietuvių kalbos žinias, kurios joms tikrai pravers – ir bendraujant buitiniu lygmeniu, ir pildant reikiamus dokumentus (reportažas – čia).
Rietavo miesto moterų užimtumo centre apsilankęs aktorius įsitikino, kad moterų vienybė ir tarpusavio pagalba yra galinga jėga, – mat centras įgyvendina projektą, kuriuo siekia padėti moterims, dėl vienų ar kitų priežasčių ilgą laiką nedirbusioms ir iki šiol neįsitvirtinusioms darbo rinkoje. Dabar rietaviškės turi progą įgyti ir praktinių siuvimo ar mezgimo įgūdžių, ir susipažinti su verslo abėcėle (reportažas – čia).
Klaipėdos miesto neįgaliųjų dienos užimtumo centre, kuris padeda negalią turintiems klaipėdiečiams jaustis bendruomenės dalimi, turėti galimybę užsiimti mėgstama veikla ir plėsti akiratį, Andrius pasijuto it dūzgiančiame bičių avilyje – tiek daug skirtingų veiklų čia vyksta! Maža to, jis sužinojo, kad trejus metus šis centras įgyvendins projektą, kuris neįgaliesiems atvers dar daugiau galimybių – jie galės dalyvauti savipagalbos grupėse, vyks į koncertus ir spektaklius, galės naudotis daugeliui neįgaliųjų itin aktualia pavėžėjimo paslauga. Socialinėje atskirtyje vis dar dažnai atsiduriantiems neįgaliesiems turiningesnis kultūrinis gyvenimas, didesnis mobilumas padės jaustis pilnaverčiais bendruomenės nariais (reportažas – čia).