x
  • Pradžia
  • >
  • Projektas, padedantis žmonėms įsikurti Biržuose: jiems padėjo konsultacijomis ir šiuolaikišku sprendimu

Projektas, padedantis žmonėms įsikurti Biržuose: jiems padėjo konsultacijomis ir šiuolaikišku sprendimu

2020 lapkričio 28 d.

Vis daugiau žmonių grįžta į Lietuvą – tokią pozityvią tendenciją rodo gerėjantys imigracijos rodikliai. Vis tik grįžusiems žmonėms reikia palaikymo, prieinamos informacijos, konsultacijų. Norint padėti emigrantams bei kitiems socialinę atskirtį ar integravimosi sunkumus patiriantiems asmenims, Biržų jaunimo klubas „Žalias!“ įgyvendino projektą „Rinkis Biržus!“, kuriuo siekta ne tik padėti emigrantams grįžti, bet ir įsikurti.

Žmonėms reikia palaikymo

Jaunimo klubo vadovas Merūnas Jukonis sako, kad šis projektas – duoklė jo gimtajam miestui. O jį įgyvendinti paskatino realybė, kurią pamatė po studijų grįžęs į Biržus.

„Man buvo keista – nebėra pažįstamų, draugų. Savivaldybėje pradėjau dirbti jaunimo reikalų koordinatoriumi, šnekėjau su pažįstamais ir dauguma buvo pozityvūs – jie sakė, kad gal visai ir norėtų grįžti, tačiau trūksta informacijos, darbo pasiūlymų, palaikymo. Dirbdamas jaunimo reikalų koordinatoriumi mačiau, kad savivaldybės įstaigose vyksta daug atrankų, tačiau apie jas niekas nesužino arba sužino tik labai mažas ratas žmonių. Per metus vyksta tikrai labai daug įvairių darbo konkursų, atrankų, kur žmonės galėtų aplikuoti. Konkursai skelbiami įstaigų internetinėse svetainėse, kurių niekas kiekvieną dieną tikrai netikrina arba deda skelbimus į vietinį laikraštį, tad, jei žmogus gyvena Kaune, Vilniuje ar kitame mieste, o gal net užsienyje, vietinio laikraščio jis neskaito“, – apie problemas pasakoja jis.

M. Jukonis prideda, kad ir pačiam teko pritraukti žmonių grįžti. „Jie sugrįžo, džiaugėsi, įsitvirtino ir sukūrė šeimas. Tačiau sakė, kad jei nebūtų turėję palaikymo, nebūtų sugrįžę. Žinau ir atvejų, kai žmonės grįžo, tačiau jiems pritrūko palaikymo ir jie išvyko. Kai kurie neranda būsto nuomai ar darbą pavyksta rasti tik vienam iš šeimos, tad jie ir vėl iškeliauja“, – sako jaunimo klubo vadovas.

Visos galimybės – viename puslapyje

Išgirdus žmonių patirtis, M. Jukoniui tapo aišku, kad norint, jog jie grįžtų ir įsikurtų Biržuose, reikia palaikymo, paraginimo, pagalbos. Taip gimė projektas „Rinkis Biržus!“. „Sukūrėme svetainę www.rinkisbirzus.lt, kad žmonės informaciją rastų vienoje vietoje. Tai yra informacija apie darbo pasiūlymus, laisvalaikio galimybes, o miestas galėtų parodyti, kiek daug renginių, projektų ir iniciatyvų vyksta. Taip pat veikė ir projekto socialinių tinklų paskyra“, – pasakoja jis.

Šiuo metu kaip projekto tęstinumas vykdoma iniciatyva – internetiniame puslapyje baigiamas kurti įskiepis, kuriame žmonės galės rasti darbo pasiūlymų – tokiu būdu savivaldybė ir jos įstaigos galės greičiau bei efektyviau paskelbti informaciją, o žmonės – dinamiškai apie juos sužinoti. Ateityje – vizija, kad atsirastų ir „talentų bankas“, kaip Biržų „LinkedIn“, kur galėtų registruotis visi, norintys apie save pranešti, potencialūs reemigrantai ir kiti. Projekto metu buvo rengiami straipsniai, vaizdo klipai apie įvairias prieinamas paslaugas. Taip pat parengtas ir išleistas lankstinukas, kuriame galima rasti aktualią informaciją apie įvairias paslaugas Biržų mieste ir rajone.

„Siekiant gerinti informavimą ir konsultavimą, detaliau išsiaiškinti reemigrantų poreikius, organizuota apklausa ir vyko diskusija, kurioje dalyvavo reemigrantai, iš įvairių šalių ar kitų miestų grįžę ar atvykę gyventi į Biržų miestą. Pagal ją parengtos rekomendacijos kaip dirbti su reemigrantais – jomis buvo pasidalinta su savivaldybės vadovais“, – prideda pašnekovas.

Stengiasi pritraukti ir didžiuosiuose miestuose gyvenančius žmones

Iniciatyva norima pritraukti ne tik išeivius, bet ir žmones, norinčius grįžti ir atvykti į Biržus bei čia įsikurti.

„Yra daug žmonių, norinčių grįžti ar grįžusių gyventi į Biržus, ir jiems reikalinga įvairi informacija apie gyvenimą Biržų mieste, esančias paslaugas, mokymo įstaigas, darbo pasiūlymus, laisvalaikio galimybes, būstą, taip pat ne ką mažiau svarbu palaikymas ir motyvavimas. Stengėmės išsiaiškinti, kokia informacija ir pagalba jiems yra svarbiausia“, – sako projekto vadovas.

Jo teigimu, regionai turi didelį potencialą, o čia galėtų įsikurti jaunos šeimos, norinčios gyventi jaukioje aplinkoje. Svarbu išryškinti savo privalumus, taip pat aiškiai pozicionuoti.

„Reikėtų orientuotis į tuos žmones, kurie nori pabėgti nuo miesto triukšmo ir kamščių, „skubėjimo, lėkimo“ ir pan., ypač jaunas šeimas. Žinoma, čia atlyginimai mažesni, tačiau ir išlaidos gyvenant miestelyje – mažesnės. Be to, miestelyje būna ir daug puikių nemokamų renginių, kuriuose gali pramogauti visa šeima ir kt.“, – įsitikinęs M. Jukonis.