x
  • Pradžia
  • >
  • Senjorus į visuomenę integruojantis projektas: visiems suteikia galimybę atsiskleisti, geriau pažinti save ir kitus

Senjorus į visuomenę integruojantis projektas: visiems suteikia galimybę atsiskleisti, geriau pažinti save ir kitus

2020 lapkričio 28 d.

Rietave gyvena nemažai brandaus amžiaus žmonių, kurie, nors pasitraukę iš darbinės veiklos, yra gabūs, energingi, nenori užsidaryti namuose. Jiems norisi gyventi įdomiai ir prasmingai. Norėdami išpildyti šiuos norus ir realizuoti save, senjorai buriasi į Rietavo trečiojo amžiaus universitetą – vietą, kur gali ne tik gilinti senas ar pasisemti naujų žinių, bet ir bendrauti, pasidalyti su kitais savo patirtimi.

Nustebo, kiek gražių daiktų gali pasigaminti patys

Rietavo trečiojo amžiaus universitetas – savarankiška, nesiekianti pelno asociacija, vienijanti pagyvenusius asmenis, savo veikla užtikrinanti senjorų geresnę socialinę integraciją, skatinanti jų produktyvumą, turiningą gyvenimą ir fizinį aktyvumą. Jie įgyvendina ir įvairius projektus, į kuriuos įtraukiami Trečiojo amžiaus universiteto asociacijos nariai. Vienas jų – „Senjorai modernioje visuomenėje“. Rietavo trečiojo amžiaus universitetas asociacijos vadovė Alvyra Andrijauskienė sako, kad itin didelį pasisekimą turėjo jų organizuotos kūrybinės dirbtuvės, kuriose dalyviai netikėtai atrado save ir lavino įvairius gebėjimus.

„Mes mokėmės tapybos ant drobės, šilko. Buvo žmonių, kurie gyvenime nebuvo rankose laikę teptuko. Tai jiems buvo pirmas kartas. O per šiuos užsiėmimus jie įgavo reikalingų įgūdžių ir gebėjimų. Paskui patys pirkosi dažus, drobę, kad laisvalaikiu galėtų užsiimti tapyba. Vadinasi, su užsiėmimais pataikėme į dešimtuką iš pradžių net patys to nežinodami“, – pasakoja pašnekovė.

Kūrybinėse dirbtuvėse senjorai dirbo ir su kitomis medžiagomis, gamino įvairiausius gaminius. „Lipdėme iš molio. Su juo kai kurie žmonės taip pat dirbo pirmąkart. Iš jų kūrybos gimė ir vazos, ir lėkštutės, ir suvenyrai. Vienam geriau pavyko, kitam blogiau, tačiau svarbiausia, kad buvo smagu. Žinoma, lipdomo iš molio ateityje galbūt jie nelabai panaudos, tačiau vis tiek galėjo išbandyti savo gebėjimus“, – įsitikinusi ji. Be to, senjorai turėjo galimybę velti iš vilnos, išmokti įvairiausių jos vėlimo paslapčių.

„Jie ir patys nustebo, kiek įvairių dalykų galima pasidaryti. Paskui pamatė, kad iš vilnos vėlimo metu galima sau pasidaryti gražiausių papuošalų – moterys pasigamino karolių, sagių. Labai džiaugėsi – sakė niekada nebūtume pagalvojusios, kad gali sau pasigaminti vjsokių grožybių ir netgi padovanoti anūkams“, – kalba A. Andrijauskienė.

Taip pat dalyviai mokėsi karpinių meno – šios pamokos pasitaikė prieš pat Kalėdas, tad senjorai galėjo pasigaminti įvairiausių papuošimų. Galimybė pailsėti Į projektą buvo įtraukti 65 Trečiojo amžiaus universiteto asociacijos nariai. Jie užsiėmė ir ne tik menine, kūrybine, bet ir sveikatinimo veikla.

„Buvome baseine. Rietave turime baseiną, kuriame ne šiaip kad paplaukioti, o sportavome arba turėjome kineziterapiją vandenyje. Užsiėmimai vandenyje trukdavo apie valandą, vadovaujant trenerei. Pagyvenę žmonės turi įvairių sveikatos problemų, tai buvo daromi įvairūs tempimo ir kiti pratimai. Ši veikla turėjo didelį pasisekimą, dalyviai labai laukdavo užsiėmimų“, – priduria A. Andrijauskienė.

Taip pat senjorai vyko į sveikatingumo stovyklą. Pašnekovė atskleidžia, kad stovykla yra tapusi tradicija – tai jau buvo ketvirtoji tokia išvyka.

„Pamatėme, kad tai irgi labai reikalinga. Mūsų nedidelės savivaldybės pagyvenę žmonės nėra tokie turtingi, kad leistų sau išvažiuoti į sanatorijas, atostogauti. O čia turi galimybę porą dienų su nakvyne praleisti kaimo turimo sodyboje. Jos metu vyksta mankštos, sporto užsiėmimai, paskaitos, kūryba, bendravimas, vienas kito pažinimas. Pasikviečiame įdomių lektorių, mankštinamės, medituojame. Bet svarbiausia – pabendravimas, žmonių suartėjimas, išėjimas iš namų. Pagal žmonių galimybes jie įsijungdavo ir į įvairius sportinius žaidimus, tokius kaip smiginis, lobių ieškojimas. Taip pat vaikščiojimas su lazdomis“, – apie smagias veiklas pasakoja pašnekovė.