x
  • Pradžia
  • >
  • Pakruojo gyventojus vienija šaudymu lankais: moko atsakomybės, nemokami susibūrimai mažina socialinę atskirti

Pakruojo gyventojus vienija šaudymu lankais: moko atsakomybės, nemokami susibūrimai mažina socialinę atskirti

2020 lapkričio 27 d.

Projekte „Pagalbos verslo pradžia teikimas Pakruojo miesto jauno verslo atstovams siekiant sustiprinti verslus“ dalyvaujantis Laisvalaikio ir sporto klubas „Vajetau“ bendruomenę sutelkė pasitelkdami naują pramogą – šaudymą iš lanko. Klubo narys Saulius Gagieckas sako, kad tokia pramoga įdomi ir mažiems – vos 6–7 metų sulaukusiems vaikams, ir jau į devintą dešimtį įkopusiems senjorams.

Galimybė prasiplėsti

Laisvalaikio ir sporto klubas „Vajetau“ įkurtas prieš šešerius metus – S. Gagiecko teigimu, lankais jie šaudė dar iki šio projekto ir buvo Lietuvos lankininkų federacijos nariai. Vis tik, projektas leido prasiplėsti, tapti reikalingesniais – anksčiau užsiėmimai daugiau vykdyti lauke, o dabar jau visa speciali sporto salės siena paruošta šaudymui lankais viduje.

„Projekto pasiūlyta galimybė mums pasirodė įdomi, nes tai yra savotiška, nauja sporto šaka. Ją galima kultivuoti ir didesniame, ir mažesniame rate. Mūsų pagrindinis tikslas nebuvo didelio meistriškumo siekimas, labiau kaip pramoga. Manau, kad tai labai geras laisvalaikio praleidimas, o pasirodo – ir labai įdomus žmonėms. Žinoma, jei lankais šaudo dar visai maži vaikai, didelį dėmesį kreipiame į pilną apsaugą, galioja griežtos taisykles. Vis tik tai ne tik sporto inventorius, bet ir ginklas.

Šaudymas lankais kartu yra ir auklėjamoji priemonė – ir vedant užsiėmumus, ir dalyvaujant renginiuose, mokiname tvarkos, susikaupimo, atsakomybės“, – tęsia jis.

Lankais mokosi šaudyti ir susidomėję dalyviai, ir patys klubo nariai. Šiuo metu mokyti lankais šaudyti kitus puikiai gali jau 10 klubo narių. „Mes turime galimybę ir mobilumą išsivežioti stendus po visą rajoną ar apskritį, tad mums svarbu suformuoti komandą, kuri pati moka, dalyvauja varžybose, pati gali atsakingai mokymus pravesti. Turime stacionarų punktą Pakruojo mieste, o jei yra geresnės oro sąlygos, galime atvažiuoti bet kur ir pravesti veiklas“, – pasakoja S. Gagieckas.

Neįgaliesiems, vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms – nemokamai

Kadangi Laisvalaikio ir sporto klubas „Vajetau“ jau turi paruošę trenerių, jie organizuoja ne tik užsiėmimus, bet ir varžybas, „kovas“. „Vyksta kovos panašiai kaip dažasvydyje. Yra specialios strėlės su bumbulais, balionais. Jeigu jums pataikys, nieko neišmuš, nelabai ir skaudės. Bet labai įdomu susikauti ir nugalėti, ypač vaikams. Dabar tik dėl karantino jų nedarome“, – apie galimybes kalba jis.

Be to, klubas vykdo ir įvairius socialinius projektus, kuriais skatina bendruomeniškumą, įsitraukimą į visuomeninį gyvenimą – kitaip tariant, suteikia žmonėms galimybę sudalyvauti pramogose, kurioms galbūt negalėtų skirti pinigų.

„Organizuojame ir pamokas, mokymus, o pagyvenusiems, socialiai remtiniems žmonėms ar vaikams mes darome už dyką. Štai, kai dar karantino sąlygos leido, pas mus buvo pagyvenusių žmonių draugijos sąskrydis, buvo suvažiavę virš 100 ar daugiau žmonių. Pakruojo stadione parodomąsias varžybas surengėme, išmokinome šaudyti – beveik visi išbandė ir buvo labai laimingi“, – priduria pašnekovas.

Jo teigimu, žmonėms į tokias nemokamas akcijas, veiklas reaguoja labai teigiamai. „Aišku, pasitikslina, ar tikrai jiems tai nekainuos. Tačiau kaimo bendruomenės šventėse, renginiuose kiek tenka dalyvauti, tai tiek vaikai, tiek neįgalieji su dideliu noru sutinka iniciatyvas. Visos pramogos yra brangios, kainuoja, o čia yra galimybė ir save pabandyti, ir kaimyną ar šeimos narį nugalėti“, – šypsosi jis.

Augina olimpinius čempionus

Be to, klube šaudoma olimpiniais lankais. Kaip sako S. Gagieckas, jeigu iš aktyviai lankančių užsiėmimus pavyks surasti „deimantą“, kuris turi pagrindus, duomenis, būtinai skirs daug dėmesio jo tobulinimui ir siųs tobulintis į Šiaulius ar Vilnių.

„Šaudymas savo malonumui nuo rimto dalyvavimo skiriasi. Vien tai, kad norintis dalyvauti ir bandyti pretenduoti į olimpiadą turi turėti savo lankus, strėles, apsaugą. Tačiau jeigu žmoguje matysime potencialą, tikrai jam padėsime“, – priduria jis. Projektas su pertraukomis vykdomas nuo 2019 metų pabaigos. Vis tik, S. Gagieckas sako, jog projekto pabaiga nereiškia veiklos pabaigos.