x
  • Pradžia
  • >
  • Tiesia pagalbos ranką šeimoms: reikalingiausios – psichologinės paslaugos

Tiesia pagalbos ranką šeimoms: reikalingiausios – psichologinės paslaugos

2020 gruodžio 02 d.

Nerimas, depresija, skyrybos, vaikų auklėjimas, netektys, ligos, nedarbas – problemos, dėl kurių Tauragės rajono gyventojai vis dažniau kreipiasi į bendruomeninius šeimos namus. Šie bendruomeniniai šeimos namai – Tauragės rajono savivaldybės administracijos ir jos partnerių Koordinacinio centro „Gilė“ bei Šeimos gerovės centro darbo rezultatas. Jie jau trejus metus įgyvendina projektą, kurio metu asmenys nukreipiami į tam tikras projekto veiklas, padedančias jiems spręsti iškilusias problemas.

Apsilankė virš 1 tūkst. žmonių

Koordinacinio centro „Gilė“ vadovė Indrė Pilypė sako, kad tokie projektai dengia visą Lietuvą – kiekviename rajone yra bendruomeniniai šeimos namai. Juose visi, gyvenantys tame rajone, gali gauti kompleksines paslaugas, skirtas šeimai.

„Kiekvienas rajonas atskirai renkasi, kokios tai turėtų būti paslaugos, kokios yra labiausiai reikalingos. Pradedant įgyvendinti mūsų projektą, Tauragėje buvo pasirinktos vaikų priežiūros, pavėžėjimo ir visos su psichologų paslaugomis susijusios paslaugos. Tai yra šeimų veiklų klubas, įvairios grupės – asmenybės augimo, meno terapija, moterų klubas, taip pat individualios psichologo konsultacijos, porų, šeimų konsultacijos pas psichologą“, – sako ji.

Pasak pašnekovės, per trejus veiklos metus atkrito tokios paslaugos kaip vaikų priežiūra, o labiausiai koncentruojamasi į psichologinę pagalbą – būtent ji rajone yra reikalingiausia.

„Poreikis jai yra milžiniškai išaugęs. Turime dideles eiles, žmonės kreipiasi su įvairiausiomis problemomis – tai yra nerimas, depresija, skyrybos, vaikų auklėjimas, netektys, ligos, nedarbas. Per visą laikotarpį bendruomenės šeimos namuose apsilankė jau virš 1200 žmonių. Vieniems užteko vieną kartą ateiti, kad išspręstų savo problemą, kiti lankosi metus ar ilgiau“, – tęsia I. Pilypė.

Šiuo metu projektas siūlo kelias pagrindines veiklas. Viena labiausiai pasiteisinusių – asmenybės augimo grupė, kurioje vykdomi 10 susitikimų po 3 valandas.

„Žmonės labiau susipažįsta su savimi, analizuoja savo savybes, elgseną, augina save. Visos paslaugos yra nemokamos. Juk lankytis pas psichologą privačiai yra prabanga. Rajone nėra labai daug žmonių, kurie gali skirti pinigų rūpinimuisi savo psichine sveikata“, – sako ji.

Pasiteisino ne visos veiklos

Taip pat vykdomos ir šeimos klubo veiklos. Į jas atkeliauja tėvai su vaikais – kartu su kitomis šeimomis jie žiūri filmus, juos aptaria, žaidžia stalo žaidimus šeimomis.

„Tai yra šeimų stiprinimo veikla. Tačiau kultūriškai ji ne itin pasiteisino. Gal dėl to, kad mažas rajonas, visi vieni kitus pažįsta. Žinau, kad kituose rajonuose pasiteisino“, – prideda pašnekovė.

Pasakodama apie kitus siūlomus užsiėmimus, ji užsimena apie pozityvios tėvystės grupines ir individualias konsultacijas: „Ši veikla labiau skirta šeimoms, kurios susiduria su rizika, yra įtraukiamos į rizikos sąrašus. Galima sakyti, kad jiems yra privaloma praeiti tėvystės kursus. Tačiau ateina ir žmonės, kurie laukiasi naujagimio. Pozityvios tėvystės mokymuose aptariama ir vaiko raida nuo pat gimimo – pavyzdžiui, kokie jo poreikiai tam tikruose amžiaus tarpsniuose.“

Pakeitė požiūri į psichologinę pagalbą

Pasak I. Pilypės, šeimos su mažais vaikais noriai keliauja į grupines konsultacijas – savo šeimos konsultacijas. Jos vadinamos individualiomis šeimų konsultacijomis pas psichologą.

„Čia jie kalbasi apie auklėjimą, įvairius sunkumus, kurie kyla šeimoje. Ateina nemažai su raidos sutrikimais, autizmo spektro sutrikimais. Pastarosioms šeimoms pagalba labai svarbi, nes jei tokių specialistų nėra vietoje ar ilgos eilės, tenka vežti vaikus ir į kitus miestus“, – kalba ji.

Pašnekovės priduria, kad bendruomenės šeimos projektai rajonuose pagerino ne tik psichologinių ar kitų reikalingų paslaugų prieinamumą. „Jie prisidėjo ir prie pokyčio, kaip žmonės supranta psichologinę pagalbą, kas tai yra psichologas. Tikrai matome, kad gyventojai kitaip žiūri, drąsiau ateina, nebepasislėpdami. Sumažinta stigma, žmonės noriai kreipiasi psichologinės pagalbos“, – sako Koordinacinio centro „Gilė“ vadovė.

Šios paslaugos yra prieinamos visiems Tauragės miesto ar rajono gyventojams – jiems tereikia paskambinti ir užsiregistruoti.